Sukatan Exam Online PTD 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebagaimana yang kita sedia maklum, exam online PTD 2014 akan diadakan pada 1 November 2014 nanti. Hanya tinggal kurang daripada 20 hari sahaja lagi untuk kita melangkah masuk ke alam peperiksaan tersebut. Bagaimanakah persediaan anda? Adakah anda sudah membuat persediaan yang rapi? Ataupun masih tercari-cari sukatan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik tersebut?

sukatan exam online ptd 2014
E-cover panduan Exam Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Saya percaya, anda telah pun berjaya mendapat rujukan dan nota-nota penting untuk menglangkaji topik-topik ramalan yang akan keluar dalam soalan nanti. Dan sukatan exam online PTD ini pun mungkin ramai yang telah menjumpainya. Maklum aje la. Dunia sekarang ni dah canggih.

Soalan UPSR pun boleh bocor. Inikan pula sukatan exam Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Betul tak? Rasanya saya tak perlu untuk menghuraikan secara terperinci sukatan demi sukatan. Hanya sekadar makluman dan gambaran umum sahaja. InsyaAllah. Daripada sukatan umum ini, anda akan nampak flow untuk mengulangkaji topik-topik yang bersesuaian.

Sukatan Exam Online PTD 2014

  1.  Seksyen A – Pengetahuan Am (40 minit)
  2. Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah (45 minit)
  3. Seksyen C – Ujian Psikometrik (15 minit)

Seksyen A dan B berkemungkinan anda semua dah tahu sangat macam mana bentuk soalannya. Tapi seksyen C, mungkin ada yang belum tahu bagaimanakah bentuk dan corak soalannya. Ujian Psikometrik sebenarnya sangat senang untuk dijawab. Tapi sangat susah untuk kita menjawab dengan betul dan tepat.

Saya ada terangkan dalam artikel yang lepas. Namun saya ulanginya agar korang lebih memahaminya.

Psikometrik adalah bidang yang berkaitan dengan teori dan teknik dalam pengukuran pendidikan dan psikologi, merangkumi pengukuran pengetahuan, kemampuan, sikap, dan sifat keperibadian

Tengok pula contoh soalan yang berpandukan kepada difinisi Psikometrik tersebut.

Contoh Soalan Psikometrik :

1.Tanpa ganjaran yang lebih, tidak adil bekerja lebih masa.
A. Ya              B. Tidak

2. Jika orang lain mencapai prestasi yang lebih baik, rasa cemburu tidak seharusnya ada.
A. Ya             B. Tidak

3. Walaupun ada orang main taktik kotor, saya tidak mudah meradang.
A. Ya             B. Tidak

Ok. Saya harap anda semua nampak gambaran dan contoh soalan Psikometrik ini.

Untuk peperiksaan online PTD kali ini, tiada lagi seksyen untuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Dan ketiadaaan dua seksyen ini pastinya akan memberikan lebih kemudahan dan keseronokan kepada anda semua. Betul tak?

Akan tetapi, keseronokan itu akan lebih dirasai jika kita mempunyai bahan, nota dan rujukan yang lengkap untuk dibuat ulangkaji. Agar masa yang diluangkan di dalam peperiksaan nanti tidak disia-siakan.

Untuk itu, kepada mereka yang terlibat dengan peperiksaan tersebut, jangan lupa dapatkan Panduan Exam Pegawai Tadbir Dan Diplomatik M41 dengan memasukkan maklumat sebagaimana yang ada di ruangan di bawah.

**************************************************************

Harap maaf. Ruang untuk anda melanggan telah pun tamat. Hehe. Update terbaru (26.10.2014) saya sediakan pautan terus ke laman jualan tersebut. Saudara dan saudari boleh klik pautan dibawah ini untuk mendapatkan Panduan Exam Pegawai Tadbir Dan Diplomatik M41.

HotKlik >>> Panduan Exam Pegawai Tadbir Dan Diplomatik M41.

Harap maklum….

**************************************************************

Dalam panduan tersebut, akan ada contoh soalan peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang disediakan oleh team infokerjaya melalui kajian yang telah mereka lakukan. Contoh soalan itu juga bukanlah soalan ramalan, soalan bocor dan soalan yang akan masuk exam PTD 2014 nanti. Kreadibiliti team Infokerjaya memang tiada keraguannya lagi kerana panduan ini juga telah membantu ramai calon semenjak tahun 2009 lagi

Paling penting, versi terkini adalah rujukan yang telah dikemaskini khas untuk Exam Online PTD 2014.

Dan paling menarik lagi, saya akan berikan anda review copy untuk rujukan exam online PTD 2014 melalui emel yang telah anda masukkan diruangan diatas.

Sekali lagi, jangan lupa masukkan nama dan alamat emel di ruangan diatas. Kegagalan berbuat demikian akan menyulitkan diri anda sendiri. Hehe.

Akhir sekali, saya doakan buat semua calon agar berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan kali ini.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge